Sacramentsbevoegdheid Reinder de Roos

PKN Lutjegast

Op zondag 16 juni jongstleden mochten we er met een mooi aantal gemeenteleden in de middagdienst getuige van zijn dat onze pastor Reinder de Roos sacramentsbevoegdheid ontving. Na afloop van de dienst was er voor ieder een traktatie. Diederika Faber van Fabers Zoetigheid had voor deze gelegenheid een drietal tulbanden gebakken. Deze zijn met zeer veel smaak door de aanwezigen verorberd. 

Lees verder

Bundel columns Hans Meijer

PKN Lutjegast

Onder de titel ‘Heel Apart’ verschijnt een bundel columns van Hans Meijer. Hij schreef de columns onder de kop ‘Apart’ als eindredacteur van kerkblad ‘Samen’ voor de protestantse gemeenten (PKN) in Westland, Midden-Delfland en Hoek van Holland. Vijfentwintig van de honderd columns zijn in de bundel samengebracht. Hans Meijer was van 1992 tot 1996 predikant van de (toen nog) gereformeerde kerk te Lutjegast. De ludieke columns gaan over geloof, bijbel en kerk, over theologie, liturgie en filosofie, over ecologie en zelfs ornithologie. De bundel telt ruim 90 pagina’s. Prijs € 19,90 inclusief verzendkosten. Te bestellen door een e-mail te sturen naar dshansmeijer@pgsgravenzande.nl met de titel ‘Heel Apart’ en met vermelding van uw naam en adresgegevens. U ontvangt dan in reply een factuur met de betaalinformatie.

Lees verder

Paasgroet Classispredikant Groningen-Drenthe

PKN Lutjegast

Hij heet Teade en woont bij mij in het dorp. Hij is bijna elf jaar. We komen elkaar regelmatig tegen. Hij op de fiets, ik op de fiets en hij groet me vriendelijk: 'Dag dominee!'. Toen hij een jaar of zes was is hij hier komen wonen. Zijn vader is Hollands, zijn moeder Oost-Europees.

Laatst kwamen we elkaar tegen op een verjaardagsfeestje van gezamenlijke kennissen. Teade is nieuwsgierig, in de goede zin van het woord. Hij komt tijdens zo'n feestje graag naast me zitten en vraagt: 'Waarom draag je een witte 'lange jurk' in de kerk? Waarom hebben de stola's over je toga steeds een andere kleur? 'Heeft Jezus echt geleefd?', Welk verhaal uit de bijbel vind jij het mooist?' en 'Waarom vind je geloven zo leuk?'. Heerlijke en eerlijke vragen. Waren we allemaal maar zoals kinderen!

In de week voor Pasen zijn er 's avonds in mijn dorp drie kerkdiensten. van de drie begint de dienst op zaterdagavond in het donker. Best bijzonder, in ieder geval anders dan anders. De meeste kerkdiensten zijn immers op zondagochtend in het volle licht. Dat anders dan anders maakt nieuwsgierig naar het waarom en ik dacht aan Teade.

Ik vroeg hem, om aan het begin van die kerkdienst aan mij vragen te stellen: 'Waarom is deze nacht zo anders dan alle andere nachten? Alle nachten slapen we, maar nu zijn we wakker'. Ik antwoordde hem dat dit de nacht is waarin het lege graf werd gevonden en dat we vieren dat Jezus de macht van de dood heeft overwonnen. Zo gingen we verder. Hij vroeg, ik antwoordde. Een mooi samenspel in een verder stille, donkere kerk.

Nadat het paasverhaal had geklonken week dit donker uiteen. Werden er kaarsen aangestoken, klink er hemelse muziek, werden er witte bloemen en witte kleden binnengebracht en zo werden we omstraald door een blinkend licht. Teade keek zijn ogen uit. Hij straalde, zoals de kaarsen straalden. Het Goddelijk Licht verlichtte hem. Hij was vol verwondering en voelde haarfijn aan dat hier iets bijzonders had plaatsgevonden. Teade had even geen vragen meer en het was alsof hij de opgestane Heer had ontmoet.

Na afloop van de dienst zei hij eigenwijs: 'Ik heb genoten, dominee!'.

De volgende dag, op paasmorgen, was Teade er weer. Hij bracht me een stuk cake. Traditioneel paasgebak door zijn moeder gemaakt. Het heeft me heerlijk gesmaakt. 'Ik heb genoten!'.

Zondag is het Pasen, het feest van de opgestane Heer. Moge ook u en jullie de levende Christus ontmoeten. 

Ik wens u, mede namens het Breed Moderamen van onze classis, een gezegend Paasfeest.

Ds. Ellen Peersmann
Classispredikant

Lees verder

Contact PKN Lutjegast

PKN Lutjegast

Abel Tasmanweg 99
9866 AB Lutjegast

Facebook